Timber in the City

     Heartwood was designed around creating a central gathering node for market shoppers, for museum visitors, and for lunchtime loungers. The programmatic massing sits around the central area which serves as a defining space and access point for all of the programs. The buildings and structure of the Essex Street Market and the Warhol Museum emanate from this node to the four corners of the site and define the site’s boundaries. The central area provides comfortable foliage, seating, and gathering space.

     The radial configuration of massing breaks the rigidity of the city grid and orthogonal building typology. This arrangement creates nuance, circulation, and spaces that would have not otherwise existed on the site.  Within the greater city, the disparity between normality and nuance can begin to give places identity within a sea of likeminded buildings. This idea is important to give identity to the changing Lower East Side, and specifically the Essex Street Market and Warhol Museum.

     The main structure is comprised of a double glue-laminated column and beam system. Long spans in the Market and Museum are supported with the help of a steel cable truss. The Market sits on the East side of the site. Accessible from all sides, the two arms of the market culminate in an entrance way that opens up to the center of the site. On the Delancy Street side are permeant restaurants that people can access from the sidewalk and enjoy views to the Williamsburg Bridge while sitting on the public stair-seats.  The Museum is on the west side of the site. Similar to the market hall, the museum entrance sits where the structure of the two arms of the museum collide.

     Each apartment unit is separated in bay of structure. The micro-units sit directly above the market and the structural system ties directly into the grid of the market below. The single, double, and triple apartments sit directly above the museum and use the same structural system to tie into the grid of the museum.

     The apartment façade is a prefabricated panel that fits over the building’s structure. It conceals yet accentuates the glue-laminated columns that sit behind it and creates a stereotomic aperture for each unit which gives depth to the façade. The Market and Museum facades were left open as to encourage people to enter into the public spaces.